Изтичане на данни от Uber

Изтичане на данни от Uber

Изтичане на данни, случва се дори и при големите корпопрации. 

Наскоро Uber разкри хак, който е изложил на опасност личните данни на 57 милиона потребители през изминалата година. Още по-лошо е новината, че шефът по сигурността на Uber е платил на хакерите $ 100 000, за да прикрият инцидента.

Изтичане на данни беше обявено от главния изпълнителен директор на Uber – Dara Khosrowshahi, който твърди, че наскоро сам е научил за инцидента. Двама висши мениджъри, отговарящи за сигурността на информационните технологии, бяха уволнени скоро след това.

Много сериозен пробив

Според доклада двама хакери са в успели да изтеглят имена, имейл адреси и мобилни телефонни номера от 57 милиона потребители на Uber по целия свят, както и имената и номерата на шофьорски лицензии на 600 000 американски шофьори. Въпреки че номерата на кредитните карти и паролите не бяха откраднати, изтеклите данни биха били достатъчни, за да могат киберпрестъпниците да започнат операции с измами.

Вместо да съобщава за пробива на ползвателите на услугите – както се изисква от закона на САЩ – Uber реши да плати на хакерите, за да прикрият инцидента. Двете лица, участващи в атаката, получиха 100 000 щатски долара, като е трябвало да докажат, че са изтрили откраднатите данни.

Продължаващ проблем

Uber вече има репутация за следене на своите потребителите дори след като те са затворили приложението. Изчерпаният обем ценни лични данни, съхранявани от Uber, го прави много привлекателна цел за хакери, но опитите на компанията да скрие своите дейности увеличават недоверието на клиентите.

Въпреки че изтичането на данните е смущаващо и скъпо, опитът да се покрие инцидента е дори още по-вреден – хората просто не вярват на услугата и, че личните им данни са в безопасност.

Защитете се сега

Въпреки че от Uber твърдят, че потребителска информация не е компрометирана, все пак е добре да промените паролата си. Уверете се, че създавате силна парола, за да подобрите допълнително сигурността.

И не забравяйте, че хакерите ще се опитат да откраднат данни директно от вашия мобилен телефон, а не от центъра за данни на Uber. Защитете своя смартфон с безплатното приложение Mobile Security, блокирайки злонамерения софтуер, който краде пароли, данни за кредитни карти и друга чувствителна лична информация.

Инцидентите свързани с кражба на данни продължават да растат

Както Ви уведомихме в предишна публикация, през първата половина на 2017 г. повече данни бяха откраднати, отколкото през цялата 2016 г. 918 нарушения на сигурността, регистрирани от Gemalto, доведоха до кражба на почти 2 милиарда долара, което е с 164% повече отколкото цифрите за цялата минала година. За да избегнете изтичането на данни, първата стъпка е да се осъздане значението на прилагането на ефективни мерки и политики за сигурност.

 

Източник: Panda Media Center

За Panda Security

Превърнала се в един от водещите световни разработчици на решения за ИТ сигурност, Panda Security има представителства в 80 страни и милиони потребители в повече от 195 държави. Предлага продукти, адаптирани на 23 езика. Обновявайки решенията си компанията постоянно внедрява нови модели и технологии и повишава ефективността си в борбата с интернет заплахите. Благодарение на модула за сигурност Tru Prevent и технологията Collective Intelligence всяко решение предпазва максимално ценната ИТ информация, както от познати заплахи, така и от все още некласифицирани опасности. Panda Security се старае да улесни своите клиенти в съответствие с фирмения си девиз: „Една стъпка преди” всеки нов зловреден код (вирус, шпионски код, спам и др.).

Panda Security си сътрудничи със Special Olympics, WWF и Invest for Children, което е част от корпоративната политика на фирмата за социално отговорно поведение.

За допълнителна информация:

Компютел ООД – Официален представител на Panda Security за България
София: 02/ 813 28 11
Пловдив: 032/ 62 16 08

www.antivirus.bg

support@antivirus.bg